Ilmakuva Joensuun metsäkonetehtaasta

Завод за горски машини

в Йоенсуу, Финландия

Key flagПрез 1972 г. компанията Rauma-Repola създаде машиностроителен цех в Йоенсуу, Финландия. Едно от най-важните конкурентни предимства на региона беше – и още е – наличието на умели и мотивирани работници. В допълнение към горските машини, заводът в Йоенсуу произвеждаше багери, пътни грейдери и валяци, както и сита и подаващи механизми за трошачни агрегати. Освен това заводът изпълняваше и възложени поръчки от други заводи на Rauma-Repola.

Joensuun tehtaan tuotantolinjaa

Производствена линия

Производственият капацитет на завода е осем машини на ден, а през 2022 г. общият брой горски машини произведени от 1972 г. е вече повече от 35 000.

John Deere разполага с огромно количество ноу-хау в областта на производството на машини и оборудване. Тези експертни познания се използват и в завода в Йоенсуу при планиране на методите на работа. В завода в Йоенсуу, безопасността, прецизните методи на работа и подредеността са решаващи за ефективността на работа и за безопасността на работното място.

Производството на горски машини започна с транспортьори през 1973 г. В началото годишната производителност обхващаше от няколко дузини до около сто бройки. Дори днес легендарните модели Lokomo 909, 919 и 939 от 70-те и 80-те години на миналия век се помнят като апогея на технологията на горските машини от онези дни.

Производството на горски машини се превърна в изключителна ориентация на дейността в Йоенсуу от 1995 г. През 90-те години на миналия век, зелените горски машини станаха Timberjacks и останаха такива до 2005 г., когато брандът беше променен на John Deere.

След 2000 година Deere инвестира във Финландия прибл. 370 милиона €, от които около 270 милиона € в сферата на продуктовата разработка и търговия на дребно и около 100 милиона € в самия завод. 

Транспортьорите и харвестърите John Deere са удостоени с правото да използват символа Key Flag. Символът Key Flag показва, че продуктът е произведен във Финландия. Ние сме горди с високото финландско качество и усърдие. 

50 години завод за горски машини в Йоенсуу

Rauma-Repola придоби Oy Lokomo Ab през 1970 г. Заводът на Oy Lokomo Ab е създаден през 1972 г. в гр. Йоенсуу, а производствената му дейност стартира на 12-ти септември 1972 г. В началото заводът изпълняваше външни поръчки, възложени от другите заводи на Rauma-Repola.

 • Lokomo 909

  1973

  Готови са първите 909 транспортьора от завода в Йоенсуу на Oy Lokomo.

 • Ösa AB

  1982

  Rauma-Repola придобива Ösa AB, шведски производител на горски машини.

 • Lokomo Forest Oy

  1983

  Rauma-Repola придобива Bruun Systems AB, шведски производител на горски машини. В същата година е създадена група за горски машини от промишленото производство на Lokomo, собственост на Rauma-Repola. Името на компанията е Lokomo Forest Oy.

 • Kockums 850

  1984

  Rauma-Repola придобива Kockums Industri AB, шведски производител на горски машини.

 • FMG 910

  1987

  Името на компанията е сменено на FMG Lokomo Forest Oy (Група за горски машини на Rauma-Repola). Заводът в Йоенсуу е произвел 1000 горски машини. Производството на колесни харвестъри е концентрирано във Филипщад, Швеция.

 • FMG Timberjack

  1991

  Rauma-Repola придобива през 1989 г. Timberjack, производител на горски машини от Канада. През 1991 г. Yhtyneet Paperitehtaat и Rauma-Repola се обединяват. Rauma Oy е филиал на обединената Repola Oy, под чието име се обединяват металната и машинна индустрия на компанията. Името на компанията за горски машини е променено на FMG Timberjack Oy.

 • Timberjack-donkey

  1994

  Името на компанията е сменено на Timberjack Oy.

 • Концепция на крачеща машина Plusjack

  1999

  Repola и Valmet се сливат и новата компания Metso решава да се откаже от бизнеса с горски машини. Заводът в Йоенсуу получава екологичен сертификат по ISO 14001.

 • Лого на John Deere

  2000

  Deere & Company придобиват бизнеса с горски машини. Компанията се преименува на Timberjack Oy, компания на John Deere.

 • Подредени в редица харвестъри Timberjack

  2003

  Производството на колесни харвестъри се премести обратно в Йоенсуу.

 • John Deere 1270D

  2005

  Името на компанията стана John Deere Forestry Oy, а търговската марка се промени на John Deere.

 • Заводът за горски машини в Йоенсуу и GreenPark

  2015

  В непосредствена близост до завода започна работа парк за доставчици GreenPark. Всички складови дейности са централизирани на територията на GreenPark и вътрешната логистика се подобри. Заводът в Йоенсуу е произвел 25 000 горски машини.

 • Поточна линия в завода за горски машини в Йоенсуу

  2020

  Deere & Company инвестира 15 милиона евро за повишаване на производствения капацитет на завода в Йоенсуу. Заводът в Йоенсуу е произвел 32 000 горски машини.

 • Заварчикът Ярко Туононен проверява траекториите на заваръчния робот.

  2022

  50-тата годишнина на завода в Йоенсуу. Разширяването на производствените съоръжения е завършено. Заводът в Йоенсуу е произвел 35 000 горски машини.

 

 

Транспортьорът John Deere 1510G пренася трупи в гората

Нашата среда

За всяка горска машина на John Deere, произведена във Финландия след 1.2.2020 г. се използва 100% възобновяема енергия.