В опит да се достигне небето

1510G с дълъг кран

Исландия е голям остров със суров пейзаж, формиран от вулканични изригвания от миналото на страната. Времето е леденостудено и се мени непрестанно, а поради липсата на гори няма никаква защита от воя на ветровете. Звучи драматично, нали? Това обаче е нормален работен ден в “офиса им на открито” когато обслужващият екип на Landsnet се натоварва в голям, 4х4 автомобил и се отправя към високоволтовия електропровод, в планините на изток от град Рейкявик. 

Днешната задача е да подменят изолатори на 25 метра височина. Захранването е изключено от тази част на електропровода за необходимото време до завършване на работата. От лятото на 2020 г. повечето задачи по поддръжката се изпълняват с напълно нова концепция от машини: транспортьор John Deere 1510G като базова машина, оборудвана с кран Palfinger, чиято работна височина е почти 30 метра. С максимална скорост на движение по път от над 20 км/ч, въртяща и нивелираща се кабина, разширена талига и грейдерна лопата, транспортьорът John Deere осигурява ненадминати възможности за работа по пресечени терени и стабилност на повдигане за нуждите на Landsnet. Проектът за разработка бе изпълнен от един наистина интернационален работен екип в завода на John Deere във Финландия,  дилърите на John Deere в Норвегия и Германия, както и от дилърите на Palfinger в Австрия и Исландия. 

Страхотни възможности за работа на всякакви терени и подобрена безопасност на работа

Новата машина изпълни всички очаквания на Управителя на филиала Ragnar Bjarni Jónsson, ръководителят на проекта в Landsnet: “Екипът ни извършва поддръжка, изграждан и ремонт на високоволтови електропреносни линии и подстанции. Пресеченият терен и метеорологичните условия ни създаваха особени трудности при местенето на големи кранове по различни работни площадки и нито едно от предишните ни оборудвания не изпълни всички наши нужди. Искахме да разширим възможностите си с оборудване за достигане на по-големи височини, с което просто да повдигнем работния кош и така да подобрим достъпа си по трудни терени. Подобренията в личната безопасност и екологичните фактори, като намален разход на гориво, също бяха важни. Искахме да имаме по-стабилна машина, която позволява работа с всички функции на съвременните кранове дори по стръмни терени с помощта на системата за накланяне на стрелата. Освен това трябва да можем да работим по време на най-свирепите снежни бури с ветрове до 50 метра в секунда. Разглеждахме много възможности, но стигнахме до заключението, че един горски транспортьор би ни предложил най-пълното решение. Той съчетава в една машина повечето аспекти от работата, която вършим: това е машина с каучукови гуми, което е голямо предимство при благоприятни условия, докато всяка друга машина би съсипала терена. В сравнение с трактор, на транспортьора можете да монтирате много по-голям кран,” казва Jónsson. 

Мощен кран с  възможност за накланяне и стабилизатори 

Stabilizer and John Deere 1510G“Транспортьорът 1510G е идеално оборудван за работа по електропроводи на височина от 12 до 25 метра’. Това е особено функционален кран с вишка. Системата за наклон е удивителна. Доста трудно е да си представиш как би могла да се преобърне машината, нещо, което се е случвало с други машини за работа по пресечен терен. Системата за нивелиране на кабината се справя особено добре с наклоните, както при странично движение, така и при изкачване и спускане, а освен всичко друго е страхотно да работиш с нея, благодарение на въртящата се кабина. Благодарение на дължината и теглото на базовата машина, можете просто да видите и усетите стабилността й, докато работите с крана. Стабилизаторите от двете страни на машината й дават допълнителна безопасност. А с възможността за накланяне на крана, винаги имаме стабилна и равна платформа за вертикално повдигане. Да постигнеш вертикално повдигане по наклони с възможност за накланяне на крана до 25 градуса, е огромна крачка напред,” обобщава Jónsson. 

Главният оператор Rúnar Freyr Rúnarsson също е много доволен от новата машина: “Ще можем да използваме новата машина за най-различни задачи: смяна на изолатори, изправяне на дървени стълбове, издигане на хора, всички ремонти и премахване на лед от линиите. Тази машина наистина изпълни всички наши желания,” обобщава Rúnarsson. Дъждът и силният вятър не спират през късния есенен ден. Въпреки ужасните условия, екипът на Landsnet може да бъде удовлетворен, когато се прибере в града с угасването на дневната светлина: работата за деня отново бе свършена ефективно и безопасно. 

 

In The Forest 1/2020