начупените зърна могат да повлияят на бизнеса ви по много начини:
Първите две не оказват влияние върху печалбата на всяко стопанство, но последното засяга всички стопанства. И го прави невидимо. Немски учени** установиха, че до 50% от общото количество начупени зърна в комбайна се озовават в бункера за зърно, а останалите изпадат на полето. Например на 500 хектара пшеница с добив от 8 т/хектар и цена от 160 евро/хектар това може да доведе до загуби от 12 800 евро! Тъй като начупените зърна не покълват, тези загуби няма да оставят “зелени ивици” в полето, така че никога няма да разберете за тях, дори ако проверите полето си през следващата година.
Технологията с един ротор на серия S ви осигурява отлично предимство пред другите по-традиционни и хибридни системи.
Материалът преминава през зоните за овършаване многократно за разлика от тангенциалните овършаващи системи. Зърното се отделя от класа чрез триене, а този процес е изключително нежен към зърното, което е причина за ниския процент увредени зърна.
Системата ICA2 автоматично контролира нивото на начупените зърна и прецизно поддържа загубите на зърно в предварително зададени граници, така че да запазвате високо нивото на печалбата. Тя използва две видеокамери в сравнение с подобни системи, които използват само една видеокамера. Така се постига по-високо ниво на точност. Ето защо ние можем да гарантираме качеството на зърното и под 1% начупени зърна.
Високоскоростната видеокамера в елеватора за чисто зърно проверява за примеси и начупени зърна.
Високоскоростната видеокамера в елеватора за недоовършан материал проверява количеството на свободните зърна и материала, различен от зърно (MOG).
Чрез главния екран на ICA2 можете да контролирате всички функции за автоматизация: задавайте желаните целеви параметри на реколтата, наблюдавайте картина от различните видеокамери в реално време и чрез бутоните за хронология проверявайте как комбайнът се е самонастройвал по време на жътвата.
Този екран показва картина в реално време от видеокамерата в елеватора за зърно. Начупените зърна са маркирани в оранжево. Примесите - в жълто или зелено. Това далеч превъзхожда традиционните проверки чрез наблюдение с просто око през стъклено прозорче.
* * Feiffer Consult, Harvest Poll, 2005 www.feiffer-consult.de