PRESS RELEASE   4 януари, 2022

John Deere представи напълно автономен трактор по време на технологичното изложение CES 2022 в Лас Вегас

tractors

MOLINE, IL – По време на пресконференция на най-влиятелното технологично събитие в света, CES 2022, което се състоя в началото на януари, John Deere представи изцяло автономен трактор готов за мащабно производство. Машината е комбинация от трактор 8R, TruSet™ - стърнищен култиватор, GPS навигационна система и нови модерни технологии. Автономният трактор ще бъде достъпен за фермерите в края на тази година.

Автономният трактор е създаден в полза на фермерите, които трябва да изхранят увеличаващото се население. Очаква се населението в световен мащаб да нарасне от 8 на почти 10 милиарда до 2050 година, което ще увеличи с 50% глобалното търсене на храни. При това фермерите трябва да се справят с наличната обработваема земя, недостига на квалифицирана работна ръка, да работят в променливи условия присъщи за земеделието като променящото се време и климат, различното качество на почвата и наличието на плевели и вредители. Всички тези фактори влияят върху способността на земеделците да обработват земята през най-критичните периоди от годината.

8R410 изглежда на вид като конвенционален трактор от серията, но е оборудван с най-съвременни технологии за управление и следене на трактора и прикачения инвентар.

Автономният трактор има шест двойки стерео камери, които позволяват 360 градусово покритие и могат да засекат препятствие, както и да сметнат разстоянието до него.

Изображенията, заснети от камерите, се „разчитат“ от изкуствен интелект, който класифицира всеки пиксел за приблизително 100 милисекунди и определя дали машината да продължи да се движи или да спре, в зависимост от това дали е открито препятствие.

Автономният трактор също непрекъснато проверява своята позиция спрямо зададените гео-ограничения, за да е сигурно че работи там където трябва с точност до по-малко от 1 инч.

За да използват автономния трактор, фермерите трябва само да го транспортират до полето и да го конфигурират за автономна работа. Използвайки мобилното приложение John Deere Operations Center, те могат да стартират машината с едно плъзване от ляво на дясно. Докато машината работи, фермерите могат да напуснат полето и да се фокусират върху други задачи като в същото време следят статуса на машината от мобилните си телефони.

Мобилното приложение John Deere Operations Center осигурява достъп до видео в реално време, изображения и показатели и позволяват на фермера да настрои скоростта, дълбочината и други параметри. В случай на някакъв проблем с качеството на изпълнение на задачата, фермерите ще бъдат уведомени дистанционно и могат да направят корекции, за да оптимизират производителността на трактора.

Към настоящият момент, технологията за трактор 8R410 е налична в комбинация със специален стърнищен култиватор John Deere. Ограничен брой трактори ще бъдат доставени на клиенти в Северна Америка тази година. John Deere ще продължи работата си по внедряване на технологията за други машини и инвентари. Пускането на новата технология в Европа все още не е планирано, тъй като регламентите за безопасност в момента не позволяват използването на автономни превозни средства.

Има огромен интерес към технологията особено в региони с по-мащабно земеделие като Северна и Южна Америка, Австралия и Русия. Недостигът на работна ръка в земеделието е друг движещ фактор за развитие на автономни земеделски машини. При все по-късите периоди между различните операции, тракторите могат да работят денонощно с кратки спирания за зареждане с гориво, което значително облекчава фермерите.

Гледайте цялата пресконференция тук: www.JohnDeere.com/CES